Egyéves az Integrált Szülői Klub

Egyéves az Integrált Szülői Klub

Pádár Andrea klubvezető írása:

Az Integrált Szülői Klub, sérült gyermekeket nevelő családok önsegítő köre. A klub tagjai egy közösséget alkotva próbálják egymást megismerni, információt gyűjteni, az őket érintő problémákat feltárni, közösen megoldani. A Wekerlei Kultúrház adott nekünk ingyenes lehetőséget a találkozók megtartására 2014 őszétől.

Az elején nagy szükség volt a bensőséges hangulatra. Ilyenkor a szülőkből feltörtek az emlékek. Legtöbbünknek valódi gondot okoz, hogy hogyan közeledjünk a fogyatékossághoz, főleg, hogy saját várva várt gyermekünket érinti. Félünk, hátha rosszul csinálunk valamit, hogy nem találjuk az utunkat. Mindenkinek jól esett elmesélni, megkönnyebbülni olyan közegben, ahol hasonló nehézségekkel küzdő anyák vannak. Ezek a beszélgetések feloldják a feszültségeket, a közösség kapcsolata erősödik.

A flashmob (villámcsődületet) apropóját az adta, hogy a Fogyatékos Személyek Közalapítvány 2014 augusztusában kiírt pályázatára sikeres programot nyújtott be a Kispesti Jóléti Egyesület (KIJE) és a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Központ (ma Szociális Szolgáltató Centrum). A közös program keretében a civil szervezet és a szociális intézmény két nagyobb szabású börzét is szervezett 2015-ben. Januárban integrált oktatási intézmények mutatták be munkájukat, áprilisban pedig olyan sportegyesületekkel, művészeti alapítványokkal ismerkedhettek meg, amelyek a fogyatékkal élő gyermekek szabadidejének hasznos eltöltéséért tevékenykednek. A program májusban egynapos kirándulással zárult.

Az eltelt egy év alatt több hasznos együttműködés is megvalósult. A Lépjünk, hogy léphessenek Egyesülettel december 3-ána különleges kirakatok eszközeinek bemutatásával, figyelemfelhívó kirakatkampányt szerveztünk. Az volt a célunk, hogy, a fogyatékkal élők világnapján felhívhassuk a figyelmet a másság tiszteletére, egymás elfogadására. Magyarországon közel ötszázezer fogyatékkal élő ember él, alig találkozunk velük az utcán, a bevásárlóközpontokban, az üzletekben. Kispestena Templom térhez közeli üzletek: Art Flora virágbolt, Biotéka, Primoptik látszerész, Vadász Cukrászda és az Europark Hangszerboltjának kirakatába figyelemfelhívó plakátok, installációk, gyermekrajzok, idézetek kerültek.

A NÓRA-Támaszpont egy olyan program, amelyet fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők számára indítottak a Jól-Lét Alapítvány szervezésében. Céljuk, hogy ebben a speciálisan nehéz élethelyzetben olyan lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek segítenek a résztvevőknek. Több olyan képzésük is van, amelynek során az egyéni érdekérvényesítésben és a közösségi ügyekkel kapcsolatos együttműködésben segítik a résztvevőket.

A sérült gyermeket nevelő nőket támogató projektjén belül Kánya Kinga és Gulya Fruzsina nyújtottak segítséget, Bódis Alexandrának, többek között az igényfelmérő kérdőív szerkesztésében, elemzésében.A kérdőívértékelése folyik még a később beérkezett kérdőívek feldolgozása folyamatban van. Köszönjük, a kitöltők közreműködést!

Az Arany János Óvoda, ahol sajátos nevelési programot dolgoztak ki, amelyben a befogadás, az elfogadás, a figyelem és tolerancia, egyéni bánásmód kiemelkedő szerepet tölt be az intézmény mindennapi életében. Az ide járó SNI-s családokkal felvettük a kapcsolatot. Örömmel vettük a családok igényét a szülőklubba csatlakozással, melynek az óvoda is helyet ad, gyermekfelügyeletet biztosít a jövőben.

Érzékenyítő programokat tartottunk, Reizingerné Fejes Tünde, Deákné Császár Gabriella, Györkös Éva és Péteri Patrícia (érintett, hallássérült 17 éves) vezetésével:
- Kőrösi Csoma Sándor Kéttanyelvű Általános Iskola 7. osztály,
- Ady Endre Általános Iskola két 3. és egy 4. osztályban, 
- Pannónia Általános Iskolában 6. és 7. osztályban, 
- Vass Lajos Általános Iskola 4. osztálynál, 
- Arany János Óvoda összes csoportja, 
- GESZ-nél dolgozó munkatársaknál,
- Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, XIX. kerület.

A klub élete, működése iránt más kerületekből is eljöttek édesanyák, Pomázról és Csepelről is, hogy kapcsolatukat erősítsék, lakóhelyükön hasonlót létrehozzanak.

Szeretném köszönetemet kifejezni Szabó Andreának, aki résztvevő édesanyaként a fényképeket, és a szülőklub online felületét készíti el nekünk. 

„Hiszünk abban, hogy a találkozás önmagában is kilépés a hétköznapokból és mások tapasztalatainak megismerése az egyéni fejlődéshez is hozzájárul.”

Címkék: szülői, klub, integráció, WKK
Kapcsolódó programok
INTEGRÁLT SZÜLŐI KLUB
INTEGRÁLT SZÜLŐI KLUB
Kapcsolódó írások
Integrált szülői klub
Integrált szülői klub